Om UFS – Utrikespolitiska Förbundet Sverige

(The text below is yet to be translated in english. An english version of the text will soon be available.)

Tillsammans utgör vi Utrikespolitiska Förbundet Sverige

Det är inte bara vi i UF Södertörn som publicerar en egen tidning, anordnar föredrag och anordnar evenemang med utrikespolitik som gemensam nämnare! Runt om i Sveriges universitetsstäder finns liknande verksamhet och tillsammans utgör vi UFS – Utrikespolitiska förbundet Sverige. Förbundet öppnar upp för möjligheter till ett brett samarbete och utbyte mellan föreningarna, såväl som verksamhet på nationell nivå.

Den kanske största fördelen med förbundet är att du som medlem kan delta i alla lokalföreningars verksamhet plus den verksamhet som arrangeras av förbundet! Så ta gärna en titt på deras hemsida (www.ufsverige.org), där finns även länkar till de andra föreningarnas hemsidor. Kanske finns det en resa, ett speciellt föredrag eller ett projekt som passar just dig! Eller delta i det ökade utbyte som sker mellan utskotten i landet, exempelvis våra tidningsredaktioner, reseutskott och programutskott kommer att öka sina samarbeten avsevärt under året. Hör gärna av dig till UF Södertörns styrelserepresentant i förbundet (ufs@ufsodertorn.org) om du har frågor eller idéer om förbundets verksamhet, eller för att undersöka möjligheterna för dig att engagera dig!

Utrikespolitiska förbundet Sverige – En bakgrund

1997 bildades ett samarbetsorgan med namnet SAIA – Swedish Association of International Affairs, vilket fortfarande är det namn förbundet går under på engelska. Under tio års tid fanns ett symboliskt samarbete som under 2007 utvecklades till ett förbund. Vad har då hänt nu, varför ett förbund? Jo nu kan vi dra igång en massa verksamhet tillsammans, och utveckla samarbetena så att vi kan ses mer och lära av varandra. Detta blir fram för allt möjligt genom en gemensam ekonomi, och en styrelse och ett presidium som samordnar allt som är på gång. På så vis kan vi skapa praktiska verktyg för alla idéer om utbyten och förändringar. Förbundet bildades i mars 2007 genom att nya stadgar antogs, där står bland annat:

§ 2 UFS är ett partipolitiskt och religiöst obundet förbund. Dess syfte är att främja spridandet av kunskap och att väcka debatt kring utrikespolitiska, internationella och globala frågor utifrån en mångfald av åsikter och perspektiv. Förbundet arbetar utifrån övertygelsen om alla människors lika värde.

Nationellt Utrikespolitiskt Konvent i april 2012

Förbundets årligen återkommande konvent är på god väg att bli det främsta forumet för ung utrikespolitisk debatt i Sverige.

Tema: Resurser och säkerhet

Konventet kommer att hållas i Uppsala den 20-21 april 2012. Det riktar sig främst till alla UFS-medlemmar runt om i landet, men självklart även till alla andra som är intresserade av aktuell utrikespolitisk debatt. Större föredrag blandas med workshops och mingel.

Under året har en projektgrupp arbetat med planeringen av konventet på uppdrag av förbundet. Är du intresserad av att delta i planeringsarbetet, att finnas på plats under konventet som funktionär eller gäst, eller har några frågor i övrigt – tveka inte att kontakta oss!

konvent@ufsverige.org

Mer information om konventet kommer att dyka upp löpande fram till april. Håll utkik på din förenings hemsida, såväl som på förbundets hemsida: www.ufsverige.org och framför allt konventets hemsida: där listan på föreläsare, och så småning om programet kommer att finnas. http://ufsverige.org

Varmt välkomna i arbetet och som deltagare på konventet!

Leave a Reply